KUKAPA EI JATKETTA TARVISI, osa 1 – mieskuvaaja autokaupassa

Kun asioista puhutaan oikeilla nimillä, täytyy todeta että auto on miehelle jatke jos jokin, statussymboli jolla oma paikka maailmassa määritellään. Jo maaliskuussa 1994 menestyksekäs mestarikuvaaja Jaakko Ojala kertoi, että hänen asiakkaansa tulivat naapurikylistä, koska oman kylän tutut olivat liian kateita jenkkiraudoista pihalla tullakseen alueen parhaalle kuvaajalle. Mutta mitä muuta auto myös on ja mitä auton valinta kertoo valitsijasta? Tervetuloa kanssani auto-ostoksille!

Joulukuussa minun oli aika vaihtaa autoni taas kerran ja joudun käymään raadollisia keskusteluja itseni kanssa, kuinka paljon painottaa valinnassa käytännön kannalta tärkeitä asioita ja kuinka paljon egoa pönkittäviä asioita. Yritin lähestyä asiaa poikkitieteellisesti.
Ensin määritin auton pakolliset ominaisuudet miesvalokuvaajalle:
   • Auton täytyy kuljettaa kuvaaja kuvauspaikkaan (tästä voidaan tarvittaessa tinkiä)
   • Autoon täytyy mahtua laitteisto (tästä voidaan tarvittaessa hyvinkin tinkiä)
Sitten määritin mieskuuvaajalle lähes pakolliset ominaisuudet:
   • Auton täytyy pönkittää vahvasti ajajansa miehisyyttä
   • Auton täytyy kertoa ajajan edustamasta yrityksestä toivottuja asioita
   • Autossa pitää olla paljon automatiikkaa, että kuskin on helpompi surffata netissä ajaessaan
   • Auton täytyy toimia enimmäkseen (tai vähintään puolet ajasta)
   • Jonkun (mutta mielellään useiden) täytyy olla kateellinen autosta
   • Moottorin on oltava keskimääräistä tehokkaampi
   • Autossa täytyy olla tämän päivän tekniikkaa
   • Autoon täytyy sopia kissa
   • Auto ei saa houkutella itsetuhoisuuteen (tällaiseksi ei lasketa esim huonossa kelissä päättömän lujaa ajamista)
Asioita joilla ei todellisuudessa ole mitään väliä mieskuvaajalle (mutta joissakin keskusteluissa ei tätä tunnusteta)
   • Auton polttoainekulutus ja kustannukset muutenkin
Huomioita millainen mieskuvaajan auto ei saa missään tapauksessa olla:
   • Pakettiauto olisi liiian järkevä
   • Tila-auto olisi pahoinvointia edesauttava visuualiselta olemukseltaan
   • Pickup olisi liian punaniskaisuuteen viittaava
Oikea väline pakaroiden alle löytyy helpoiten poissulkemistekniikalla kunhan nämä tärkeät ominaisuudet on määritelty. Joten ensin voimme todeta, että koska auton täytyy toimia enimmäkseen, ei ranskalaisia autoja voi valita. Japanilaisia autoja ei taas voi valita, koska jonkun täytyisi olla kateellinen. Saabia tai NSU:ta ei voi hankkia, koska sellaisia ei ole olemassa muuta kuin muinaistaruissa. Alfa Romeota ei voi hankkia, koska autossa täytyy olla tämän päivän tekniikkaa ja kaikki muutkin Italialaiset sekä myös Englantilaiset autot jäävät kauppaan silkasta huonosta teknisestä laadustaan johtuen. Venäläisautoilla ajaminen suistaisi ajajan oitis kuolemankaipuuseen ja Intialaisauton käyttäjä olisi ennen pitkään mielialalääkkeiden orja. Mini olisi liian söpö, Hummer viherpiipertäjäasiakkaiden mielestä liian luonnonvaroja tuhlaileva ja Smart liian pieni. Amerikkalaiset lullat ovat liian kahdeksankymmentälukua ja Kiinalaiset/E-Korealaiset liian halpoja kopioita. Näin olemme saaneetkin rajattua valtaosan merkeistä pois ja voimmekin keskittyä finalistien tarkempaan käsittelyyn.
Jäljellä olevista voimme vielä karsia Seatin pois kehnon statusarvon vuoksi ja Skodan siksi, että aikuiset muistavat merkin säälittävän alkutaipaleen, Opelin, koska kukaan itsetunnon alkeetkaan omaava ei sellaiseen istuisi ja Volkswagenin, joka myy tavallisia autoja premiumhintaan. Meille jää jäljelle Mercedes, jonka valikoimista löytyy mm erinomaisia avoautoja, Audi, joka valmistaa mm imuria vain hieman suurempaa TT urheiluautoa, sekä BMW, joka on perinteisesti osannut valmistaa hyvin mulxxxxle sopivia automalleja.
Ja palataanpa sitten joulukuuhun ja lopulliseen valintaani. Juuri kun olin valitsemassa näiden kolmen viimeisen merkin joukosta jotain hyvin epäkäytänöllistä autoa Suomen oloihin ja valokuvaajana toimimiseen, niin minuun iski yhtäkkiä tekopyhyys kuin märkä sukka. Sen ansiosta hankinkin puoliyllättäen kiinalaisten Belgiassa tekemän Ruotsalaisauton: V60 mallisen Volvon. Se on muka farmariauto, mutta käytännössä siinä on vain hieman normaalia suurempi takaluukku. Tässä yksilössä olevat Ocean Race -purjehdusvarusteet ovat näppärät mm siksi, että tavaratilan suojassa on maailmankarttaan merkittyinä kilpailun reitti, sekä taukokaupungit, navigaattorin tarve siis vähenee. Esitän tällä autonvalinnalla olevani järkevämpi, vihreämpi, perhekeskeisempi, taloustietoisempi, keskiluokkaisempi ja vakavastiotettavampi kuin olenkaan salaa samalla hihittelen englanninkieliselle naisäänelle, joka lukee ääneen kännykkääni tulevat tekstiviestit. Valintani oli täydellinen mukaälykäs salajatke minulle! Tervemenoa autokaupoille…
AperDude

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s